Socioumane – Dâmbovita

Blogul profesorilor de științe socio-umane din județul Dâmbovița.

Videos

Video-urile sunt subtitrate în limba română. Pentru a face vizibilă subtitrarea, aveți grijă să setați în bara de meniu ”Captions – Română”, încă de la începutul filmului.

Seria acopera logica elementara si argumentele eronate, urmarind sa dezvolte abilitatile de gandire critica ale elevilor.

Sursahttps://education.technyou.edu.au/cri…
Transcriptul: http://technyou.edu.au/fun-stuff/vide…

Animatie si regie: James Hutson, Bridge8.
Scenariu: Mike Mcrae si James Hutson
Subtitrare in limba romana: Gandeste Rational http://gandeste-rational.blogspot.com/

1 Un argument de valoare – primul episod oferă o scurtă introducere în gândirea critică și ilustrează felul în care ne formăm judecăți și opinii.

2: Logica defectuoasă – acest clip introduce logica formală şi explică erorile de logică.

3. Argumentul omului de paie – pe lângă premisele false, mai aflaţi şi despre „omul de paie”, o eroare logică folosită şi în manipularea mediatică.

4. Nu pune accentul pe persoană – deşi este dificil în toiul discuţiei, este important să separăm argumentul de persoană.

5. Eroarea jucătorului – eroarea de a crede că la jocurile de noroc şansele de câştig cresc pe măsură ce pierzi mai mult. Deşi creierul tinde să vadă tipare şi acolo unde nu există, nu strică să vă amintiţi că nici banul, nici ruleta nu au memorie…

6. Teoria în ştiinţă… teorie în limbaj comun înseamnă idei care nu se bazează pe nici o dovadă solidă (în știință echivalează cu o ipoteză); în contrast cu aceasta, oamenii de ştiinţă folosesc acest cuvânt pentru a se referi la mănunchiuri de idei care fac prognoze specifice.

A spune „mărul a căzut” este a afirma un fapt, în timp ce teoria newtoniană a gravitaţiei universale este un corp de idei care permit unui om de ştiinţă să explice de ce mărul a căzut şi să facă prognoze privind alte obiecte căzătoare.
Orice teorie foarte fructuoasă care a supravieţuit timpului şi care are o cantitate copleşitoare de dovezi pe care se sprijină este considerată a fi dovedită în sens ştiinţific. Exemple: teoria heliocentrică, teoria atomică, teoria evoluției. Cu ultima există însă o problemă: pentru unii pare să interfereze cu credințele religioase (motiv pentru care o resping, de multe ori fără nici măcar să o studieze). În timp ce alții, indiferent de credință o acceptă la fel ca pe orice fapt dovedit științific.
http://youtu.be/A61amPM861o

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

informatie

Această înregistrare a fost postată la august 22, 2014 de în Fără categorie şi etichetată .